Politieke erfgenaam van boer Koekoek koninklijk onderscheiden bij afscheid in Heerde

Politieke erfgenaam van boer Koekoek koninklijk onderscheiden bij afscheid in Heerde

Hij behoort tot de laatste politieke nazaten van boer Koekoek, de man die de Boerenpartij vorige eeuw de Tweede Kamer in loodste. Als gemeenteraadslid van Heerde, de enige Nederlandse gemeente waarin die partij nog is vertegenwoordigd, zwaaide Wim de Weerdt vanavond af met een koninklijke onderscheiding.

De Weerdt was in Heerde zowel gemeenteraadslid als wethouder. Namens wat toen nog Boerenpartij heette werd hij in 2002 wethouder. Vier jaar later werd hij raadslid bij de partij, waar het lokale boegbeeld Jan van Duren na liefst 43 jaar afscheid nam.

Drie jaar later besloot zijn fractie dat het tijd was om te verjongen en te vernieuwen. De naam werd op dat moment aangepast in Gemeentebelang Boerenpartij, inmiddels veelal afgekort tot GBP.

Eén stem verschil

Waar zijn voorganger Van Duren zijn grootste succes vierde met vier raadszetels in 2002, wist De Weerdt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar ook te presteren. Op de verkiezingsavond werd aanvankelijk gemeld dat het CDA daarbij GBP nog met twee stemmen verschil had overtroefd. Een nauwkeurige hertelling wees echter uit dat juist De Weerdts partij victorie mocht kraaien, met welgeteld één stem verschil. ,,Dat ik dit nog mag meemaken’’, aldus de geëmotioneerde fractievoorzitter.

Na de verkiezingszege beschouwde hij het als zijn taak om jongere en nieuwe raadsleden in te werken en te begeleiden. November vorig jaar droeg hij al wel het fractievoorzitterschap over aan Bertus Dokter, maar bleef nog in de raad. Vanavond nam hij alsnog afscheid. Ilona Overink-Van de Beek is zijn opvolgster.

Sierselen

Burgemeester Olaf Prinsen speldde De Weerdt de sierselen op die horen bij zijn koninklijke onderscheiding. Hij mag zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

De Weerdt is nog actief als vrijwilliger bij de Zonnebloem, waar hij ouderen en gehandicapten vervoert. In het verleden was hij tevens actief betrokken bij menvereniging Het Wapenvelds Gerij en haalde hij sponsorgelden binnen voor de biljartvereniging in Wapenveld.

Bron: De Stentor, Gep Leeflang

Foto: Henri van der Beek

Geen reacties

Je reactie toevoegen